Carnaval

11 Vragen aan... Tim Glenz

Aangezien carnaval 2021 anders zal zijn, dan anders, is de redactie van Optochtenkalender.nl benieuwd hoe verschillende carnavalsvierders "normaal gesproken" carnaval vieren.

Dit keer de 11 antwoorden van... Tim Glenz.

Welk carnavalsnummer kan er volgens hem niet ontbreken met carnaval?

 

1. Wie ben je en waar woon je?

Mijn naam is Tim Glenz, 39 jaar en ik woon te Spekholzerheide in Kerkrade samen met mijn vrouw Nicole en mijn tweelingdochters Tessa & Sanne van bijna twee jaar oud.

 

2. Weet je al hoe je carnaval 2021 gaat vieren?

Ja. Kort en bondig: niet. Als secretaris en lid van de Rv11 van Vasteloavends Verain Kirchroa-West ben ik nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de beslissing geen carnaval in Kerkrade te gaan organiseren in dit seizoen. De drie grootste Kerkraadse verenigingen, KVV, Burgerlust en VVKW, hebben deze beslissing in goed onderling overleg (en ook in overleg met de burgemeester( begin september met pijn in het hart genomen. De leden van deze verenigingen zullen dan ook het goede voorbeeld geven door geen carnaval te gaan vieren dit seizoen. De volksgezondheid is en blijft het allerbelangrijkste. Het wordt een jaartje ophalen van mooie herinneringen....

 

3. Wat is jouw mooiste moment van de carnaval?

Carnavalszondag. Op die dag trekt de optocht van onze vereniging door de straten van Kerkrade-West. Dit is voor mij niet alleen het mooiste moment van de carnaval maar van het hele jaar.

 

4. Wanneer begin jij met de voorbereiding op carnaval?

Als actief lid van een vereniging die de georganiseerde carnaval verzorgt voor ons stadsdeel, maar ook als actief lid van een carnavals vriendengroep gaan de voorbereidingen voor carnaval het hele jaar door. Carnaval loopt als een rode draad door het leven van ons gezin, onze allergrootste hobby en misschien wel zelfs een levenswijze ;-)

 

5. Heb jij vaste tradities met carnaval? Zo, ja, welke zijn dat dan?

Onze vereniging, de VVKW, staat bol van tradities. De vereniging stamt oorspronkelijk uit 1935 dus dan weet je het wel. Voor mij persoonlijk (en mijn vrouw) is het jaarlijks traditie een aantal carnavalsmomenten in Keulen mee te pakken. Zoals de seizoensopening op 11 november, één van de avonden van de Lachende Kölnarena en diverse optredens van bands als Brings, Black Fööss, Domstürmer, etc.

 

6. Wat is volgens jou typisch aan het carnavalsfeest in jouw plaats?

Klinkt afgezaagd, maar de verbroedering. Carnaval betekent enorm veel voor de gemeenschap in Kerkrade-West. Iedereen is ermee bezig en leeft ernaartoe. In alle verenigingen is wel eens gedoe maar tijdens de feestavonden komt alles samen.

 

7. Wat betekent carnaval voor jou?

Alles. Zoals al gezegd, het is een levenswijze. Het is mijn allergrootste hobby. Het gaat zelfs veel verder dan dat. Het geeft enorm veel voldoening als je iets voor je eigen gemeenschap kunt betekenen en al helemaal voor de mensen waarvoor geluk niet vanzelfsprekend is. De maatschappelijke functie die we als vereniging hebben mag niet onderschat worden.

 

8. Op welk carnavalsjaar kijk je graag terug?

Op het seizoen 2017-2018. Dat jaar regeerde ik als Tim I, Prins va Kirchroa-West. Het blijft onbeschrijflijk mooi hoe geweldig het is prins te mogen zijn van een vereniging als de onze. Het was prachtig.

 

9. Welke optocht vind je het mooiste en waarom?

De optocht van de VVKW natuurlijk. Uiteraard omdat het de optocht van "mijn" vereniging is en deze ook nog eens door de straten van "mijn" dorp trekt. Daarnaast is het een bijzonder goed georganiseerde optocht, zelden gedoe en één gigantisch feest. Inmiddels telt de optocht zo'n 100 deelnemers (lees: groepen). Een jaar of tien geleden was dat nog maar de helft, een teken dus dat onze optocht "staat" en een flinke aantrekkingskracht heeft.

 

10. Hoe ga jij verkleed met carnaval?

Het grootste deel van de tijd in rokkostuum en met "steek". Op maandag heb ik echter "vrij" van de Rv11 en dan loop in de optocht in Kerkrade-Centrum in elk jaar weer een nieuw kostuum. Zorgvuldig uitgedacht door de vrouwen van onze carnavalsgroep Kweer durch Kirchroa.

 

11. Welk carnavalsnummer moet er zeker gedraaid of gespeeld worden met carnaval?

Poeh, dat zijn er zeker wel een aantal. Het meest in het geheugen gegrift ligt Vrunj tot de allerletste runj van Spik & Span van afgelopen jaar. O.a. door de storm, verplaatsing van de optocht, een top prins en een geweldig eenheids gevoel in onze Raad van Elf heeft dit nummer voor ons allemaal een enorme lading gekregen. Tel daarbij op dat die carnaval voorlopig de laatste was vanwege corona en het nummer is simpelweg verworden tot een tranentrekker van formaat elke keer als hij opstaat. Maar voor nu kies ik toch maar voor een Kerkraadse klassieker van Nico Ploum: d'r Haan.

 


11 Vragen aan...

Wil je ook de "11 Vragen aan..." invullen?
Dat kan via het invulformulier.


 
Bol.com Algemeen
 
OptochtenKalender.nl spant zich in om de informatie op deze website correct, actueel en toegankelijk te maken en te houden. Aan deze internetpublicatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. De makers van de website aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor technische of redactionele fouten, voor het tijdelijk niet beschikbaar zijn van deze website, voor de gevolgen van het gebruik van de informatie alsmede voor ontbrekende of onjuiste vermelding van gegevens op deze website.
 
© Copyright 2011-2023 OptochtenKalender.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer - Privacy
Laatst bijgewerkt: 28 jul 2023 - 9:32