Carnaval

11 Vragen aan... Jeroen Bellings

Aangezien carnaval 2021 anders zal zijn, dan anders, is de redactie van Optochtenkalender.nl benieuwd hoe verschillende carnavalsvierders "normaal gesproken" carnaval vieren.

Dit keer de 11 antwoorden van... Jeroen Bellings van FEN Vlaanderen.

Wat is volgens hem typisch aan het carnavalsfeest in zijn plaats?

 

1. Wie ben je en waar woon je?

Jeroen Bellings, voorzitter van de Federatie Europese Narren Vlaanderen, tevens lid van de Ridders van de Katteköp Narrendom Haren vzw. Ben woonachtig in Borgloon (België).

 

2. Weet je al hoe je carnaval 2021 gaat vieren?

Ongeacht de regelgeving, zal ik vast en zeker carnaval vieren. In een heel kleine bubbel, of een wat grotere bubbel, ... afhankelijk van wat de regelgeving dan toelaat. Hoe we dat gaan vieren, daarvoor zullen we creatief moeten zijn, maar dat is geen probleem voor carnavalisten. Carnaval is een sociaal gegeven en dus wat er gebeurt, moet gemeenschapsvormend zijn en verbondenheid brengen. Afwachten dus en focussen op wat wel kan en niet op wat niet mogelijk is.

 

3. Wat is jouw mooiste moment van de carnaval?

Mijn mooiste moment als carnavalist, was het moment waarop ik de scepter van prins carnaval ter hand mocht nemen en een jaar lang deze titel mocht dragen. Ik denk dat dat voor elke carnavalist een droom is. Alleszins iets wat je nooit vergeet.

 

4. Wanneer begin jij met de voorbereiding op carnaval?

Normaliter beginnen de voorbereidingen langzaam op gang te komen in de zomer. Nu is dat dus niet zo evident. We maken van deze periode van inactiviteit wel gebruik om andere en nieuwe initiatieven uit te werken en op poten te zetten.

 

5. Heb jij vaste tradities met carnaval? Zo, ja, welke zijn dat dan?

Carnaval is het synoniem van het woord traditie. We beginnen alvast met een traditionele opening van het carnaval op 11 november, waarna we alle bevriende verenigingen bezoeken in de daaropvolgende maanden, om dan zelf de nieuwe prinsen aan te stellen, om het seizoen af te sluiten met de eigen carnavalstoet. Als voorzitter van de federatie bezoeken we zoveel mogelijk van onze aangesloten verenigingen en hebben we een aantal vaste activiteiten in onze kalender staan, zoals ons jaarlijkse feest der goedgemutsten, als grootste indoor carnavalsevenement van Vlaanderen.

 

6. Wat is volgens jou typisch aan het carnavalsfeest in jouw plaats?

Wat het carnaval in mijn dorp typeert, is de kleinschalige gezelligheid van het dorpscarnaval, waarbij vooral de lokale gemeenschap betrokken is.

 

7. Wat betekent carnaval voor jou?

Carnaval is voor mij een essentieel stuk van mijn leven, niet zomaar een hobby, maar een levenswijze vol positivisme. Carnaval staat voor mij voor vriendschappen, verbondenheid, creativiteit, contacten, gemeenschapsvorming, ... alles wat mijn leven net zo interessant en boeiend maakt.

 

8. Op welk carnavalsjaar kijk je graag terug?

2010, het jaar dat ik zelf prins carnaval was.

 

9. Welke optocht vind je het mooiste en waarom?

Dat is niet evident, want elke regio, stad, provincie,... heeft haar eigen gewoonten en gebruiken. Ikzelf vind de carnavalstoet in Halle bijzonder mooi en geslaagd: enkel lokale groeperingen, jaarlijks nieuwe wagens en kledij, ... echt de moeite waard om eens mee te maken. En daar doet iedereen gewoon mee! Top om te zien en te beleven.

 

10. Hoe ga jij verkleed met carnaval?

Veelal in de kledij van de federatie of mijn eigen vereniging. Daarbuiten houden we wel eens van een zijsprong en jaarlijks vinden we wel iets nieuw uit om origineel uit de hoek te komen.

 

11. Welk carnavalsnummer moet er zeker gedraaid of gespeeld worden met carnaval?

Mijn klekske, een nummer van De Marlets geschreven samen met de Ridders van de Katteköp en één van de nummers waarmee de vereniging ooit deelnam aan Carnavalissima in Belgisch Limburg.

 


11 Vragen aan...

Wil je ook de "11 Vragen aan..." invullen?
Dat kan via het invulformulier.


 
Bol Algemeen
 
OptochtenKalender.nl spant zich in om de informatie op deze website correct, actueel en toegankelijk te maken en te houden. Aan deze internetpublicatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. De makers van de website aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor technische of redactionele fouten, voor het tijdelijk niet beschikbaar zijn van deze website, voor de gevolgen van het gebruik van de informatie alsmede voor ontbrekende of onjuiste vermelding van gegevens op deze website.
 
© Copyright 2011-2025 OptochtenKalender.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer - Privacy
Laatst bijgewerkt: 28 jan 2025 - 9:15