Lampionnenoptocht Halsteren

Lampionnen optocht Sint Maarten / 11-11

De lampionnenoptocht van Halsteren vond plaats op vrijdag 11 november 2022 (Sint maarten). Deze lampionnenoptocht begon om 18:44 uur. Deze lampionnenoptocht heet Lampionnen optocht Sint Maarten / 11-11.

Op 11 november wordt al jaren het Sint Maarten feest gevierd.

Sint Maarten ofwel Sint Martinus, was als Romeins ruitersoldaat gelegerd in het huidige Frankrijk en stond bekend om zijn goedgevigheid. In Amiens had hij eens geen geld voor een halfnaakte bedelaar die bij de stadspoort zat te verkleumen en hij kliefde ten behoeve van de man spontaan zijn rode krijgsmantel in tweeŽn. Die mantel behoorde voor helft aan de keizer en voor de helft aan hem, en dat deel schonk hij weg. In een droom 's nachts meldde Jezus hem dat hžj die bedelaar was geweest. Martinus nam ontslag uit het leger en stichtte in het jaar 370 bij Poitiers de eerste kloostergemeenschap van het Westen.

Sint Maarten is ook nauw verbonden met Halsteren. Zo staat hij in het voormalige gemeentewapen, de St. Martinuskerk is naar hem vernoemd en zijn er diverse verwijzingen binnen ons dorp naar hem. Denk bijvoorbeeld aan het St. Maartenplein , Turnvereniging St. Martinus en de St. Maartenschool.

11 november is ook de start van het nieuwe carnavalseizoen. 11 is al van oudsher het getal van de zotten en dwazen. Om die reden start het carnavalseizoen op d'n elfde van d'n elfde (11-11). Meestal zijn de 11-11 vieringen, vanwege het late tijdstip, alleen voor volwassenen en we hebben al regelmatig vragen gehad om ook iets voor kinderen te organiseren met 11-11.

Na het succes van de afgelopen jaren willen we dan ook als Stichting Alterse Carnaval beide feesten weer combineren op 11 november. We zullen dit doen in de vorm van een Lampionnenoptocht die zal starten op het St. Maartenplein en die zal eindigen bij '' De Spinool '' op het Burg. Mastboomplein te Halsteren.

We verzamelen om 18:44 uur. Samen met d'n Hoogheid en zijn gevolg zullen we dan de volgende route lopen; St. Maartenplein - Vijverstraat - Julianastraat - Schoolstraat - Gasthuisstraat - Dorpsstraat - Burg. Mastboomplein tot aan het bronzen beeld van ĎDe Alterse Spinoolí.
Bij De Spinool zullen d'n Hoogheid en de Grootste Boer dan hun eed afleggen. Na het dansen van de zevensprong is er voor alle kinderen nog een verrassing.

Hierbij nodigen we dan ook alle kinderen uit Halsteren van harte uit om mee te doen aan de lampionnenoptocht. Je kunt je eigen lampion meebrengen, maar lampionnen zijn ook op de avond zelf te koop voor 2,- Euro.

Website / Social media

Foto's

Geef een foto door van deze lampionnenoptocht.

Videos

Geef een video door van deze lampionnenoptocht.

Verslagen

Op dit moment zijn er nog geen verslagen doorgegeven.

Andere optochten

Een andere optocht in Halsteren is de grote optocht op carnavalszondag (19 februari 2023) om 14:11 uur.


 
Bol.com Algemeen
 
OptochtenKalender.nl spant zich in om de informatie op deze website correct, actueel en toegankelijk te maken en te houden. Aan deze internetpublicatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. De makers van de website aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor technische of redactionele fouten, voor het tijdelijk niet beschikbaar zijn van deze website, voor de gevolgen van het gebruik van de informatie alsmede voor ontbrekende of onjuiste vermelding van gegevens op deze website.
 
© Copyright 2011-2022 OptochtenKalender.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer - Privacy
Laatst bijgewerkt: 12 nov 2022 - 0:05