Heilig Bloedprocessie in Boxtel

De optocht van Boxtel zou plaatsvinden op zondag 7 juni 2020 om 15:00 uur, maar is AFGELAST.

Deze optocht heet Heilig Bloedprocessie in Boxtel. Het motto was in : Heilig Bloedmirakel uit 1380.

Historisch legendarische achtergrond

De oudst bekende lezing van het verhaal van het Heilig Bloed van Boxtel, zoals dit is opgetekend als inleiding op de in het bisschoppelijk archief bewaarde kopieŽn van de oorkonde van kardinaal Pileus en welke ook Mireaeus gebruikte voor zijn verslag van het Heilige Bloedwonder - en die ook eeuwenlang dienstig was om pelgrims te informeren - luidt als volgt:
een priester, Eligius van den Aker genaamd, rector van het Heilige Geestaltaar in de kerk van Esch, die de mis opdroeg in de kerk van Boxtel aan het altaar van de heilige Driekoningen, stiet per ongeluk de kelk met het allerheiligste bloed van Christus om, dat, terwijl er met witte wijn was geconsacreerd, werd uitgestort op de doek die corporale wordt genoemd en op de altaardwaal, waarbij de witte kleur veranderde in rood en het ware bloed van Christus zich duidelijk vertoonde. Eligius over dit mirakel ten zeerste ontsteld, nam de doeken heimelijk mee naar huis, waar hij alles in het werk stelde om de rode kleur weg te krijgen door de doeken met loog te behandelen, ze te wassen, te wrijven en te bleken. Echter tevergeefs: noch ijver noch moeite deden de rode vlekken oplossen. Tot op de dag van vandaag blijven ze en zullen altijd blijven tekens van het bloed van Christus. Eligius borg de doeken thuis op en bewaarde ze in het geheim. Toen hij zijn einde voelde naderen, ontsluierde hij in de biecht het geheim aan de priester. Hij stond toe het voorval bekend te maken en vroeg de doeken een plaats in de kerk te geven, zoals het betrouwbare getuigen, volgens de wet hierover ondervraagd, openlijk hebben verklaard en zoals op meer dan een plaats blijkt uit de apostolische boeken en zoals de hernieuwde verklaring van de allereerwaardigste heer, de bisschop van Luik, luidt, die deze zaak met uitdrukkelijke en bijzondere privileges en aflaten heeft verrijkt.

Vind deze optocht ook in 2021 plaats?
Geef deze nieuwe datum en/of eventuele wijzigingen door

  • Motto:
    • Heilig Bloedmirakel uit 1380
  • Optochtcommissie:

Route/Omloop

De route start bij de St-Petrusbasiliek op de eerste zondag na Pinksteren

Foto's

Geef een foto door van deze optocht.

Videos en verslagen

Op dit moment zijn er nog geen videos en verslagen doorgegeven.

Andere optochten

In Boxtel zijn nog 3 andere optochten bekend. Hierbij een overzicht:

DatumTijdOptocht
vr 6 nov 202019:00 uurLampionnenoptocht van Boxtel
za 13 feb 202114:11 uurKleine Indentrek (Jeugdoptocht) Boxtel
Jeugdoptocht van Boxtel
zo 14 feb 2021
(AFGELAST)
13:11 uurGrote Indentrek Boxtel
Grote Optocht van Boxtel
 
OptochtenKalender.nl spant zich in om de informatie op deze website correct, actueel en toegankelijk te maken en te houden. Aan deze internetpublicatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. De makers van de website aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor technische of redactionele fouten, voor het tijdelijk niet beschikbaar zijn van deze website, voor de gevolgen van het gebruik van de informatie alsmede voor ontbrekende of onjuiste vermelding van gegevens op deze website.
 
© Copyright 2011-2020 OptochtenKalender.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer - Privacy
Laatst bijgewerkt: 23 sep 2020 - 15:09